Nivalan Kuitu

Nivalan valokuiturakentaminen on käynnistynyt suunnitelmien mukaisesti keskustasta Ahteen ja Maliskylän suuntaan. Tänä syksynä Ahteen ja Maliskylän lisäksi rakennetaan Ruuskankylän aluetta.

Kokonaisuudessaan Nivalan valokuituhanke käsittää noin 300-350 rakennettavaa ojakilometriä. Tänä syksynä kokonaisuudesta rakentuu noin 1/5 eli 70 kilometriä.

Hankkeen lopulliseen laajuuteen vaikuttaa se, miten aktiivisesti nivalaiset tilaavat liittymiä ja miten ajoissa he sen tekevät.

– Meiltä kysytään usein, että milloin pitää tilata. Nyt heti pitää tilata. Joku alue saattaa jäädä kokonaan rakentamatta ellemme saa tilaajatietoa siinä vaiheessa, kun alue on suunniteltavana ja myynnissä. On myös huomioitava, että itse kunkin tilauspäätös vaikuttaa myös naapureiden todennäköisyyteen saada kuitu. Mitä enemmän tilaajia alueelta saamme, sitä kohtuullisemmaksi rakentamiskustannus muodostuu: yhtä ainoaa tilaajaa varten ei ole taloudellisesti mahdollista vetää pitkää matkaa, kuvailee Nivalan Kuidun Olli Jokinen tilannetta.

Tämän syksyn rakentamissuunnitelmaa on päivitetty tilaajamäärien perusteella. Tämän vuoksi Erkkilän ja Sarjankylän rakentaminen siirtyvät ensi vuodelle, sen sijaan urakoitsija lisää resurssiaan ja käynnistää etupainotteisesti Teollisuuskylän ja keskustan rakentamisen.

– Uusi alue suuntautuu Nivalan Liikuntakeskuksesta Ylivieskan suuntaan. Jo tänä syksynä rakennetaan Liikuntakeskuksen ja kaupungintalon välistä aluetta ja samalla rakentunee myös aseman seutu. Tällä alueelle on mahdollista tilata myös yritysliittymiä, valottaa Jokinen.

Rakentamisesta vastaa Netel Oy. Valokuituyhteyksiä päästään ottamaan käyttöön loppuvuodesta 2019.

Klikkaa karttaa