Ohjeita päätelaitteen sijoittamiseen

Päätelaitteen sijoituspaikkaan on hyvä kiinnittää huomiota jo ennen valokuidun sisäasennusta ja tonttikartoitusta. Kun sijoituspaikkaa on mietitty, pystyy kuidun asentaja sopimaan asiakkaan kanssa parhaan mahdollisen reitin kuidun kaivuulle ja päätelaitteen sijoittamiselle. Kaivuun osalta kannattaa pitää mielessä, että maakaapeli tuodaan talon seinään kiinnitettävään kuitupääkoteloon pääsääntöisesti talon tieliittymän suunnasta lyhintä mahdollista reittiä pitkin.

Päätelaitteen sijoittamisen kannalta on hyvä tietää, onko kiinteistöön rakennettu Ethernet-sisäverkko vai ei.

Kun kiinteistössä on Ethernet-sisäverkko

Jos taloosi on tehty Ethernet-tekniikalla toteutettu sisäverkkokaapelointi, voidaan päätelaite sijoittaa kaapelijakokaappiin (yleensä sähkökeskuksessa). Huomioithan, että langaton verkko ei kuitenkaan välttämättä kuulu riittävällä tasolla esimerkiksi olohuoneeseen saakka, jos päätelaite on jakokaapissa.

Kun kiinteistössä ei ole sisäverkkoa

Jos kiinteistössä ei ole sisäverkkoa, päätelaite on hyvä sijoittaa talossa keskeiselle paikalle lähelle televisiota tai tietokonetta. Näin vältyt pitkien johtojen käytöltä.

Jos otat käyttöön IPTV-palvelun, IPTV-digiboksi tulee kytkeä päätelaitteeseen Ethernet-kaapelilla. Päätelaite kannattaa siis sijoittaa paikkaan, josta se voidaan helposti kytkeä television läheisyyteen sijoitettuun digiboksiin. Digiboksi tilataan erikseen Maxivisionilta.

Langattoman WLAN-signaalin kuuluvuuden näkökulmasta päätelaitteen sijainnissa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

Sijoita päätelaite avoimelle ja keskeiselle paikalle

Jos nettiyhteyttä on tarkoitus käyttää eri puolilla taloa langattoman yhteyden avulla, päätelaite kannattaa sijoittaa lähelle talon keskipistettä, esimerkiksi olohuoneeseen. Jos päätelaite on talon toisella nurkalla ja verkkoa käyttävä laite toisella, ei WLAN-signaalin kuuluvuus ole välttämättä yhtä hyvä joka puolella taloa. On myös hyvä huomioida, että esimerkiksi paksut seinät sekä elektroniset laitteet saattavat heikentää langattoman signaalin kuuluvuutta tai jopa estää sen siirtymisen huoneesta toiseen.

Sijoita päätelaite näkyville

Päätelaite on hyvä sijoittaa näkyville pöytätasoa korkeammalle paikalle esimerkiksi kaapin tai hyllyn päälle. Jos laite sijoitetaan alle polven korkeuden, WLAN-verkon kuuluvuus heikkenee.

Vaikka päätelaite olisi sisustusmielessä mukava sijoittaa huonekalujen taakse tai suljettuun kaappiin, ei tämä ole signaalin kuuluvuuden kannalta hyvä ratkaisu. Jos päätelaitteen valot häiritsevät, ne voi sammuttaa laitteessa olevasta kytkimestä.