Sisäverkon vahvistaminen langattomasti

WLAN-signaalin kuuluvuus ei ole välttämättä yhtä hyvä joka puolella taloa. On myös hyvä huomioida, että esimerkiksi paksut seinät sekä elektroniset laitteet saattavat heikentää langattoman signaalin kuuluvuutta tai jopa estää sen siirtymisen huoneesta toiseen. Jos päätelaitteen sijoittelulla ei päästä haluttuun lopputulokseen voi langatonta verkkoa vahvistaa lisälaitteilla. Esittelemme kaksi tapaa ratkaista kuuluvuusongelma:

  1. Voit hankkia signaalin vahvistimen (extender).
  2. Voit hankkia yhden Mesh-tukiaseman tai monta tukiasemaa ja luoda oman langattoman sisäverkon.

Wifi-laajennin eli wifi-vahvistin (extender)

Wifi-vahvistin on pieni, pistorasiaan kytkettävä laite, joka toistaa varsinaiselta reitittimeltä tai tukiasemalta tulevan langattoman signaalin. Tällainen toistin sijoitetaan kuuluvuusalueen reunalle. Pelkkä wifi-vahvistin toimii silloin kuin liikennettä on vähän tai asunto on pieni. Laite toimii parhaiten, kun sitä ei sijoiteta piiloon huonekalujen taakse. Wifi-vahvistimelta luodaan yhteys reitittimeen määrittelemällä asetukset tietokoneen avulla. Määrityksiin riittää varsinaisen tukiaseman tiedot (käyttäjätunnus ja salasana sekä verkon nimi).

Mesh-verkko

Jos wifi-laajennin ei riitä eli liikennettä ja käyttäjiä on todella paljon tai asunto on iso, kannattaa luoda oma Mesh-sisäverkko. Mesh-verkko on useista wlan-asemista koostuva verkkojärjestelmä, joka näkyy laitteille yhtenä verkkona. Tämä on älykkäämpi ratkaisu kuin pelkkä vahvistin, joka vain toistaa signaalia kaikuna ympärilleen. Mesh-verkon signaali pysyy vahvana ja vakaana koko talossa. Kodin laitteet ohjataan automaattisesti vahvimman signaalin tarjoavalle vahvistimelle. Monet nykyaikaiset Mesh-järjestelmät ovat helppo ottaa käyttöön, mutta voit kääntyä myös paikallisen sähköliikkeen puoleen asennuksessa. Esimerkiksi TP-Link Deco M5 (https://www.tp-link.com/fi/deco-landing/) on yksi vaihtoehto, jota voi tiedustella esimerkiksi paikallisesta sähköliikkeestä tai muilta alan toimijoilta.