Valojuhlassa pohdittiin toimivien tietoliikenneyhteyksien merkitystä ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Keskiviikkoiltana 12.2. keräännyttiin viettämään Valojuhlaa ravintola Sapuskaan Nivalan teollisuuskylään. Illan aikana juhlittiin ensimmäisiä käyttöön otettuja valokuituliittymiä, sekä keskusteltiin toimivien tietoliikenneyhteyksien merkityksestä ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi nautittiin herkullisista tarjoiluista sekä kuultiin livemusiikkia Emilia Jurvelinin ja Hilla Savolaisen esittämänä.

Nivalan kuidun hallituksen puheenjohtaja Heikki Junttila toivotti kaikki paikalle saapuneet tervetulleeksi ja kertasi lyhyesti Nivalan kuidun reilun vuoden mittaista historiaa. Illan mittaan kuultiin puheenvuoroja myös Nivalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Vuolteenaholta, Nivalan Vesihuollon toimitusjohtaja Olli Jokiselta sekä Netplaza Oy:n Jouni Vaaralta, joka on toiminut hankkeen pääsuunnittelijana. Nivalan Vuokrakoteja edusti Simo Hautamäki, joka kertoi kuidun olevan tulossa jokaiseen Vuokrakotien asuntoon Nivalassa.

Kuva: Heikki Junttila toivotti vieraat tervetulleeksi.

Myös pääurakoitsija Netelin edustajat olivat paikalla vastaamassa kysymyksiin rakentamisesta. Vaikka lunta on toistaiseksi ollut vähän, niin rakentaminen talvella on haastavaa, koska routa on paikoin syvällä. Jäistä maata kaivaessa ja auratessa jälki on sotkuisempaa, ja jälkien siistiminen on vaikeampaa kuin sulan maan aikana.

Kaikkien puhujien sanoissa korostui toimivien tietoliikenneyhteyksien merkitys jokaisen suomalaisen arjessa. Valokuidulla on iso rooli mahdollistamassa nopeat ja toimintavarmat yhteydet myös tiiviisti rakennettujen asuinalueiden ulkopuolella. Myös syrjäisemmillä alueilla asuvat ihmiset tarvitsevat internetyhteyttä niin henkilökohtaiseen, kuin työ- ja yrityskäyttöönkin.

Kuva: Keskustelua riitti virallisten puheiden jälkeenkin.

Asiakkaan näkökulmasta valokuidun tarpeistaan olivat kertomassa Satu Sandvik ja Jarmo Pihlajaniemi, jotka nostivat erityisesti esille mobiiliyhteyksien heikon kuuluvuuden, sekä ongelmat usean yhtäaikaisen käyttäjän kanssa. Nykyiset yhteydet eivät riitä koko perheen käyttöön, joten kuitua odotetaan malttamattomana.

Nivalan kuitu kiittää kaikki paikalle saapuneita!