Valokuiturakentaminen käynnissä Nivalassa: uusina alueina osa keskustaa ja Teollisuuskylää

Nivalan valokuiturakentaminen on käynnistynyt suunnitelmien mukaisesti keskustasta Ahteen ja Maliskylän suuntaan. Tänä syksynä Ahteen ja Maliskylän lisäksi rakennetaan Ruuskankylän aluetta.

Kokonaisuudessaan Nivalan valokuituhanke käsittää noin 300-350 rakennettavaa ojakilometriä. Tänä syksynä kokonaisuudesta rakentuu noin 1/5 eli 70 kilometriä.

Hankkeen lopulliseen laajuuteen vaikuttaa se, miten aktiivisesti nivalaiset tilaavat liittymiä ja miten ajoissa he sen tekevät.

– Meiltä kysytään usein, että milloin pitää tilata. Nyt heti pitää tilata. Joku alue saattaa jäädä kokonaan rakentamatta ellemme saa tilaajatietoa siinä vaiheessa, kun alue on suunniteltavana ja myynnissä. On myös huomioitava, että itse kunkin tilauspäätös vaikuttaa myös naapureiden todennäköisyyteen saada kuitu. Mitä enemmän tilaajia alueelta saamme, sitä kohtuullisemmaksi rakentamiskustannus muodostuu: yhtä ainoaa tilaajaa varten ei ole taloudellisesti mahdollista vetää pitkää matkaa, kuvailee Nivalan Kuidun Olli Jokinen tilannetta.

Tämän syksyn rakentamissuunnitelmaa on päivitetty tilaajamäärien perusteella. Tämän vuoksi Erkkilän ja Sarjankylän rakentaminen siirtyvät ensi vuodelle, sen sijaan urakoitsija lisää resurssiaan ja käynnistää etupainotteisesti Teollisuuskylän ja keskustan rakentamisen. Rakennettavan alueen myyntiä tehostetaan ensi viikosta lähtien.

– Uusi alue suuntautuu Nivalan Liikuntakeskuksesta Ylivieskan suuntaan. Jo tänä syksynä rakennetaan Liikuntakeskuksen ja kaupungintalon välistä aluetta ja samalla rakentunee myös aseman seutu. Tällä alueelle on mahdollista tilata myös yritysliittymiä, valottaa Jokinen.

Tilaamista ei kuitenkaan kannata jättää viimetippaan.

– Käytännössä jo kaksi viikkoa ennen koneiden käynnistymistä toimitamme urakoitsijoille suunnitelmakartat. Mikäli viimehetken tilauksia tulee tämän jälkeen, palaavat kartat uudelleen suunnittelupöydälle ja viivästyttävät rakentamisen etenemistä, kuvailee Netplazan projektipäällikkö Jouni Vaara hankkeen etenemistä.

Pihoja lähestyttäessä alueella tehdään myös kaapelinäyttöjä, joilla varmistutaan alueella sijaitsevista sähköjohdoista.

– Sitten asiakkaan pihassa käydään yhdessä läpi, onko sähkö- ja puhelinjohtojen lisäksi pihaan vedetty jotain omia sähkökaapeleita esimerkiksi pihavaloja tai autotallia varten. Sellaisista olisi hyvä ilmoittaa, samoin kuin salaojaputkien sijainnista, kun määritellään kuidun reittiä kiinteistöön, Vaara kertoo.

Kaikille kuidun tilanneille asiakkaille ilmoitetaan kiinteistökartoituksesta tekstiviestillä tai sähköpostilla: tarkkailethan postiasi!

Lisätietoja hankkeen etenemisestä:

Projektipäällikkö Jouni Vaara, Netplaza, 044 5900 316
Toimitusjohtaja Olli Jokinen, Nivalan Vesihuolto / Nivalan Kuitu, 044 745 0933

Valokuituliittymän myynti:

Helinä Koskela, 050 568 1449
Heikki Kumpula, 050 470 8933
Juha Kärsämä,  yritysliittymät, 050 4770 260