Valokuidun tilannut yrittäjä Ilona Vuolteenaho miettii: “Eihän sitä tiedä, jos eläkkeellä innostuu somettamaankin”

Nivalalainen kahvilayrittäjä Ilona Vuolteenaho tutustui valokuituun infotilaisuudessa syksyllä 2018 ja on siitä lähtien odottanut innolla kuitua kotiinsa. Nykyisen nettiyhteytensä Ilona kuvailee olevan sääilmiöille altis ja siten toiminnaltaan epävarma.

– Nykyinen nettiyhteys kyllä muuten toimii, mutta useamman kerran on myrskyn tai lumen takia netti katkennut. Valokuitu kun rakennetaan maan alle, niin sehän toimii myrskyistä välittämättä.

Ilona käyttää nettiä pääosin uutisten seuraamiseen, sähköpostiin, tavaroiden ostoon ja myyntiin, sekä netti-tv:n katsomiseen. Netin käyttö on runsasta, vaikka nykyään vapaa-aikaa ei kahvilan pyörittämisen ohella olekaan niin paljoa kuin toivoisi. Lähivuosina häämöttävän eläkkeelle jäännin myötä Ilona uskoo, että lisääntyneen vapaa-ajan myötä nettiäkin tulee käytettyä vielä enemmän. Tulevaisuudessa toimintavarman ja nopean nettiyhteyden merkitys tulee korostumaan.

– Vaikka olen vanhempi ihminen, niin haluan pitää itseni aina ajan tasalla, ja käytän nettiä koko ajan. En ole sosiaalisessa mediassa, mutta eihän sitä tiedä, jos eläkkeellä innostuu somettamaankin. Luultavasti tämä elinpiiri sitten laajenee, kun on enemmän aikaa.

Valokuitua pitkälle tulevaisuuteen

Kuidun tilatessaan Ilona katsoi pidemmälle tulevaisuuteen, kuin vain omiin eläkevuosiinsa. Syntyperäinen nivalalainen asuu äidiltään perimässä talossa, ja Ilonalta talo jää perinnöksi hänen pojalleen.

– Poika sanoi heti, että ota vaan. Kuituliittymä jää sitten aikanaan hänen käyttöönsä.

Ilona on pitänyt valokuidun tilauslomakkeita esillä kahvilassaan kassan vieressä, ja kirkkaan värisiä lomakkeita ei voi olla huomaamatta. Hän toivoisikin, että kuntalaiset aktivoituisivat tilaamaan kuitua.

– Täyskuitumyyjä Heikki on jättänyt minulle kuituun liittyvää infomateriaalia, viimeisimpänä osamaksumahdollisuudesta. Olen antanut näitä infopapereita eteenpäin, jos joku on ollut kiinnostunut.

Ilona haluaa myös muistuttaa nivalalaisia, että jos kuidusta on kiinnostunut, niin kannattaa tilata liittymä nyt kun kuidun saa vielä edullisempaan hintaan.

– Kuitu on lähellä meitä kaikkia.